چرا گاهي كابوس و خوابهاي عجيب ميبينيم؟
چرا گاهي كابوس و خوابهاي عجيب ميبينيم؟
نوار عصب دست
كابوس
دانشمندان با استفاده از دستگاه نوار مغزي، فعاليت بخشهاي مختلف مغز را در هنگام خواب مورد بررسي قرار دادند.
به گزارش مشرق، انسانها يكسوم از عمر خود را در خواب سپري ميكنند كه مقدار بسيار زيادي محسوب ميشود. گرچه از گذشته خوابها و معناي پنهان آنها براي انسان جالب توجه بوده، اما علم روياشناسي چندان پيشرفتي نداشته و به همين دليل اطلاعات زيادي به دست ما نميدهد. اما به لطف پيشرفت تكنولوژي، مطالعه روي مغز در هنگام خواب امكانپذير شده و دانشمندان و روانشناسان سرتاسر دنيا دائماً نتايج تحقيقات خود را به اشتراك ميگذارند. بدين ترتيب پردهاي كه اين دنياي پر رمز و راز را پوشانده به تدريج كنار ميرود و ما به شناخت بيشتري از اين مبحث جذاب دست پيدا ميكنيم.
شايد شما هم دستكم تجربه يك خواب را داشتهايد كه مدت زيادي در ذهنتان باقي مانده بدون آنكه معنايش را متوجه شده باشيد.
همه ما شايد ماجرايي در مورد اتفاقات و چيزهاي عجيب و بيمعنياي كه در يكي از خوابهايمان وجود داشتند، براي تعريف كردن داشته باشيم. اگر كنجكاو هستيد كه بدانيد چرا اين اتفاق رخ ميدهد، بايد بدانيد كه توضيحاتي براي آن وجود دارد.
هر شخصي خوابهاي منحصر به خودش را دارد چون آدمها هر روز احساسات و وقايع مختلفي را تجربه ميكنند. وقتي به خواب ميرويد، مغز شما به فعاليت ادامه ميدهد، به طوري كه تمامي لحظاتي كه در طول روز از سر گذراندهايد را در حافظههاي بلندمدت و كوتاهمدت شما طبقهبندي ميكند. مغز وقايعي كه اخيراً رخ دادهاند را با آنهايي كه مدتها قبل اتفاق افتادهاند مقايسه ميكند. به همين دليل است كه ميتوانيد چيزهايي از كودكيتان مثل بازي كردن با يكي از دوستانتان را در مكان جديدي مثل جايي كه اخيراً در آن زندگي ميكنيد در خواب ببينيد.
دانشمندان با استفاده از دستگاه نوار مغزي، فعاليت بخشهاي مختلف مغز را در هنگام خواب مورد بررسي قرار دادند. آنها ۱۸ شركتكننده آزمايش خود را در طول شب چندين بار از خواب بيدار ميكردند و از آنها ميپرسيدند كه چه خوابي ميديدند و آيا آن خوابها كابوس بودند. به لطف پاسخهاي شركتكنندگان و تجزيه و تحليل فعاليت مغز، محققان دو ناحيه از مغز را شناسايي كردهاند كه مسئول كابوسهاي ما هستند. اين دو بخش اينسولار و كورتكس سينگوليت مياني نام دارند. اين دو بخش از مغز در موقعيتهايي فعال ميشوند كه شخص در زندگي واقعي احساس نگراني يا ترس ميكند. وظيفه اينسولار ارزيابي احساسات است و به محض اينكه شخص احساس اضطراب كند به طور خودكار دست به كار ميشود. كورتكس سينگوليت مياني شخص را براي داشتن پاسخ لازم در هنگام وقوع يك تهديد آماده ميكند و نحوه رفتار فرد را در هنگام خطر كنترل ميكند.
در تحقيق ديگري دانشمندان پي بردند كساني كه به مدت طولانيتر و دفعات بيشتري كابوس ميديدند، در زندگي واقعي واكنشهاي آنها به چيزهاي منفي، شدت و تندي كمتري داشت. حالا روشن است كه نحوه ارتباط ناخودآگاه ما با خودمان و كمك آن به حل مشكلات، همان چيزي است كه باعث ميشود احساس نگراني كنيم. مثلاً دانشمندان ميگويند ديدن تعقيب و گريز در خواب اغلب به مشكلات حل نشده فرد در زندگي مربوط ميشود. اما همانطور كه پيشتر اشاره كرديم، خوابها به اندازه كافي مورد مطالعه و بررسي قرار نگرفتهاند و بسياري از جنبههاي جالب توجه آن هنوز كشف نشده است.
كدكم دندانپزشكي
برچسب: ،
ادامه مطلب